Tropicana: perfecte locatie voor een moord

Tropicana‘Gezocht: verlaten, vervallen gebouw in Rotterdam,’ blogde ik.  Ik kreeg veel reacties en suggesties (waarvoor mijn dank!) maar één locatie werd keer op keer genoemd: het oude Tropicana zwembad aan de Maasboulevard.

Hoewel ik het zwembad slechts van de buitenkant kende, was ik in vast bezoeker van de Tropisauna in de tijd dat ik er bijna om de hoek woonde. En van daaruit kon je het zo in verlaten zwembad kijken.

Het was een bijzondere locatie, maar was het ook geschikt als decor voor de eerste moord? Ik twijfelde. Er zat niets anders op dan te gaan kijken.

In de trein naar Rotterdam met het fantastische nieuwe album van Navarone op de koptelefoon.

In de trein naar Rotterdam met het fantastische nieuwe album van Navarone op de koptelefoon.

Het pand bezoeken bleek nog niet eens zo heel makkelijk. Tropicana is anti-kraak en de huidige beheerders krijgen minimaal één verzoek per dag om het zwembad te mogen bekijken/gebruiken. Gelukkig vonden ze mijn motivatie origineel genoeg om toestemming te geven.

Het was een prachtige avond om rond te lopen in mijn favoriete stad.

Het was een prachtige avond om rond te lopen in mijn favoriete stad.

Bewegen aan de Maas. Soms is Rotterdam mini New York.

Bewegen aan de Maas. Soms is Rotterdam gewoon mini-New York.

De beheerders dat zijn de jongens achter RotterZwam, de eetbare paddenstoelen uit Rotterdam. Een uniek concept waarbij zwammen worden gekweekt op koffiedik en koffieschilletjes. Dat zijn restproducten die normaal worden weggegooid. Kijk zeker even op de site, die jongens zijn geweldig bezig!

Er wordt wat afgezwamt in Rotterdam.

Er wordt wat afgezwamt in Rotterdam.

Op mijn blog had ook een journalist van het AD gereageerd. Hij wilde mij graag interviewen over mijn boek en mijn locatiebezoek en stuurde een fotograaf. Jan de Groen maakte overal in het zwembad foto’s van mij, terwijl ik op zoek ging naar een goede plek om een lijk te verbergen.

Zoekplaatje: Vind de fotograaf

Zoekplaatje: Vind de fotograaf

Nadat de fotograaf vertrokken was, kreeg ik nog de gelegenheid om onder het zwembad te kijken. Ik zag enorme vaten die vroeger gebruikt werden om water te zuiveren, koelinstallaties, een ruimte met meer schroeven, moeren, onderdelen en gereedschap dan de Gamma en tien dode eendkuikens die naar beneden gevallen waren.

Dit soort entertainment vind je dan weer niet bij de Gamma.

Dit soort entertainment vind je dan weer niet bij de Gamma.

Daarna werd ik alleen gelaten in het pand en werd het langzaam donker. De enige geluiden kwamen van buiten. Een motor van een langsvarende boot, gegil van langslopende studenten, een brommer. Binnen was het stil, op een enkele ploink, of klik of doink na. Ik maakte een filmpje.

Skyline Rotterdam achter glas.

Scary shit, man!

Er viel voldoende licht door het glazen dak om nog tot heel laat schaduwen te werpen in het verlaten zwembad en ik wist dat ‘men’ gelijk had: de locatie was perfect. Ik wist ineens waar het lijk lag, hoe de dader ongezien naar binnen en weer naar buiten was gekomen, en hoe mijn hoofdpersoon zou reageren.

Waar ligt het lijk?

Waar ligt het lijk?

Ik haalde mijn iPad tevoorschijn en begon te schrijven. Indrukken, sferen, geluiden, de geur en de allesoverheersende warmte. Tegen elf uur pakte ik mijn spullen en vertrok richting de trein. Maar niet voordat ik mij helemaal lam schrok van een schaduw van een tropische plant.

Wie is die man en wat doet hij daar?

Wie is die man en wat doet hij daar?

Het was de hoogste tijd om naar huis te gaan. Ik verliet het pand via de geheime uitgang (dezelfde die de dader ook gaat gebruiken) en wandelde naar het station.

Dag Rotterdam

Dag Rotterdam

Helaas, net te laat.

Helaas, net te laat.

Zakjes in de trein?

Zakjes in de trein?

Half twee was ik weer thuis. Met een hoofd vol herinneren aan gebeurtenissen die nog plaats moeten vinden.

Mooi vak heb ik toch.