De reis begint hier

Thriller Wordle

Ik praat graag over mijn boeken, maar niet over het verhaal dat ik aan het schrijven ben. Niet alleen wil ik niets verklappen, het plot en de karakters zijn ook continu in ontwikkeling. Wat ik maandag bedenk is dinsdag meestal alweer anders.

Toen ik in 2012 mijn crowdfundactie voor ‘Nachtmerrieman’ startte, vertelde ik in het bijbehorende filmpje waar het boek over zou gaan. Nu – ruim anderhalf jaar later – is er van die specifieke premisse weinig meer over. Het plot waar ik het boek uiteindelijk mee ben gaan schrijven, is strakker, simpeler, ontdaan van alle poespas en flauwekul en daarmee ontzettend veel beter dan wat ik oorspronkelijk van plan aan de camera toevertrouwde.

Als schrijver ontdek je het verhaal al schrijvende. Auteur Matt Haig schreef onlangs op zijn Facebookpagina dat het verschijnen van een boek hem steeds minder doet. De reis is interessanter dan het eindpunt, zegt hij. Ik herken dat wel. Wanneer een boek in de winkel ligt, heb ik er al maanden eerder afscheid van genomen en ben ik alweer aan een nieuwe reis begonnen.

rabbit-back-3dIn het boek The Rabbit Back Literature Society zegt de (fictieve) auteur Laura White:

‘We should never talk about what we’re writing, or our writing might turn into nothing but talk.’

Met andere woorden: hoe meer je ontdekt over het plot tijdens het vertellen van je verhaal, hoe minder genoodzaakt een schrijver zich voelt om het verhaal op te schrijven. Daarom zul je op de website van NMM weinig spoilers vinden. Niet alleen omdat ik niks wil verklappen, maar ook omdat ik eerst de reis wil maken als schrijver.

Wél ga je hier achtergrondverhalen vinden over Rotterdam en de locaties die ik er bezoek, blogs over het schrijven van thrillers en mysteries, over het ontwikkelen van karakters en red herrings.  Met af en toe tipjes van sluiers van raadsels.

De reis begint hier.