URBEX Night Photography by Anna van Kooij

Anne Urbex

Anna van Kooij

Madeline Finn, de hoofdpersoon van NMM, is fotografe van beroep. Overdag schiet ze voornamelijk portretten en avatars maar daarnaast maakt ze ook uniek autonoom werk. Wat voor werk dat was, wist ik echter nog niet. Totdat ik Anna van Kooij ontmoette tijdens een Pindaconcert.

Pindaconcerten zijn volgens organisator en multidisciplinair kunstenaar Kees Wennekendonk ‘maandelijkse kunstensalons (een soort multidisciplinaire huiskamerconcerten) met de hoogste laagdrempeligheidsfactor van Utrecht. Tot acht items van maximaal een kwartier uit velerlei disciplines. Van muziek tot multimediaperformances, van poëzie tot psychiatrie.’

De laatste keer dat ik er mocht optreden was ook de Utrechtse fotografe Anna van Kooij aanwezig. Ik kende haar vooral van haar prachtige concert- en podiumfoto´s, maar had haar nog nooit ontmoet.  Geboeid luisterde ik naar haar verhaal over Urbex Night Photography.

1608391_609152319178922_1241029194_n

Canyon Diablo, USA, 2012 – Anna van Kooij

Urbex Photography komt voort uit Urban Exploriation en is het bezoeken en fotograferen van verlaten gebouwen en omgevingen. Meestal worden deze locaties stiekem bezocht, omdat ze afgesloten zijn voor publiek. Anna bezoekt deze locaties vooral ‘s  avonds en ´s nachts en maakt daar de prachtigste foto´s. En altijd met iemand anders. Ze is gefascineerd door de sfeer van verlaten locaties. Met haar ervaring als podiumfotograaf brengt ze leegstaande panden tot leven door ze ’s nachts theatraal uit te lichten. Hiervoor gebruikt ze alleen zaklampen, reportageflitsers en gekleurde filters.

Afgelegen, vervallen  locaties? Een fotografe die daar alleen ronddoolt om illegaal foto´s te maken? Ik wist ineens wat Madeline Finn in haar vrije tijd deed. En waar ze haar eerste lijk zou vinden.

Anna was ook meteen enthousiast.

Tot en met 26 april kun je Anna’s foto’s bewonderen op haar Urbex Night Photography expositie in Galerie Objektief in Enschede. Klik hier voor meer informatie over de expositie.

1970421_609153692512118_437367335_n

Doel, Belgium, 2012 – Anna van Kooij